Toto je 7 akustických prvkov v open space

Humánny koncept open spacu má nielen príjemný dizajn, dobré osvetlenie a ventiláciu vzduchu, ale aj dobré akustické podmienky. Pribúdajú v ňom opatrenia na absorbovanie hluku a vytváranie zvukovej pohody. Akustika sa dostala do popredia preto, že ovplyvňuje pracovný výkon i zdravie zamestnancov.

Nevyhovujúci open space vyzerá asi takto: na podlahe sú parkety alebo vinyl, steny zo sadrokartónu dopĺňajú sklenené priečky a strop obsadili tvrdé drevené lamely. To sú materiály, ktoré zvukové vlny odrážajú do priestoru. Slová majú dlhý čas dozvuku, vzniká ozvena a zlá zrozumiteľnosť, tzv. kaviarenský efekt. Zamestnanca to núti zvyšovať hlas. V takomto prostredí rastie stres a chorobnosť. 

V akusticky neriešenej kancelárii môže klesnúť produktivita práce až o 15 percent. Pracovník potrebuje po vyrušení v priemere asi 25 minút na to, aby sa opäť sústredil na pôvodnú úlohu. Dobré akustické podmienky znížia hladinu adrenalínu o 30 percent. Správnymi akustickými opatreniami vieme v priestore znížiť hluk o 5 - 10 decibelov, pričom už 2-3 decibely sú enormnou záťažou na sluch. Iné riešenie je pre open space, iné pre relaxačnú zónu a iné pre mítingovú zónu. Preto treba dbať o akustický komfort už vo fáze projektu.   

Martin Šinaľ
Interior Project Management leader Ahrend Slovakia

Vankúše, oblaky i lustre sú akustické

"Akustické opatrenia spočívajú v doplnení interiéru akustickými prvkami. Ak sú správne vybrané, urobia z takýchto kancelárskych priestorov funkčný dizajn. Výrobcovia ich už nevnímajú iba ako stavebné materiály. Tvarujú ich a obaľujú tak, aby lákali aj pohľadom. Povedzme stropné kazety sa nahrádzajú čalúnenými 3D kazetami, lamelami či bufflami. Ďalším príkladom sú závesné akustické vankúše, akustické lustre alebo ďalšie čalúnené polyetylénové prvky, ktoré sú umiestnené na stenách alebo voľne v priestore.“

Existuje pravidlo, že 40 percent plochy interiéru na stenách i strope by malo byť pokrytých materiálom, ktorý pôsobia ako akustické clony. Ide o materiály na báze skleneného vlákna, polyetylénového vlákna a akustickej peny. Majú byť aspoň 4 centimetre hrubé, aby si poradili so zvukovými vlnami. 

Akustika - čo ju zlepšuje

1. Paravány

Akustické opatrenie v open space sa začína umiestnením absorpčných paravánov na stoly. Nosič paravánu je obalený z každej strany 2-centimetrovou akustickou penou. Celý výrobok je čalúnený. V call centrách a na pracoviskách, kde ľudia viac telefonujú, je ideálny paraván vo výške 60 centimetrov aj s bočnicami.

Jeden z dodávateľov Ahendu, švédska spoločnosť Gotessons, priniesol na trh polyetylénové paravány z recyklovaných PET fliaš. Ich obvod tvorí masívny rám a na výber sú zipsy rozmanitých farieb na čalúnení.

2. Koberec

Techo používa koberce od dodávateľa Milliken, ktoré sú viacvrstvové. Koberce bežných výrobcov sa končia bitumenovou podložkou. Milliken to ale doplnil o akustickú vrstvu z recyklovaných textílií, ktorá vytvára kročajový útlm. Táto vrstva robí koberec nielen mäkším, ale aj pohodlnejším na chôdzu. Dizajnové farebné kombinácie z neho robia jedinečný produkt.

3. Soft seating

Mäkké sedenie v podobe kresiel, ideálne s vyšším chrbtom, má pohltivý efekt. Architekti ho s obľubou umiestňujú do oddychových zón. Čoraz častejšie sa stávajú aj súčasťou pracoviska, kde dizajnom nadväzujú na paravánový systém. 

4. Multizóny a búdky  

Členia priestor, spríjemňujú ho a vytvárajú zvukovú bariéru. Využívajú ich ako kanceláriu, konferenčnú miestnosť, oddychovú zónu alebo na telefonovanie. Sú to multizóny, búdky typu Flexbox, Chalet či Callforsilence.

5. Panely na stenu a na stropy

Strop i steny sa obkladajú pohltivými materiálmi, majú tvar reliéfu 3D, ktorý je vytvorený z piatich hrúbok. Panely v takejto podobe dokážu zvuk rozbiť a absorbovať. Dizajnovo populárne sú akustické oblaky voľne zavesené na rozličných úrovniach.

6. Perforovaná textília ako obraz 

Reverb je produkt z akustickej peny, slúži na vyplnenie celých stien. Prikryje sa perforovanou textíliou, ktorá prepúšťa zvuk do absorpčnej peny. Textília má potlač, ktorou môže byť aj moderné alebo klasické maliarske dielo alebo mapa.

7. Akustické svietidlá

Aj svietidlá obalené akustickým materiálom sú ochranou proti hluku a navyše vyzerajú dobre. Aj zväčšené akustické objekty sú doplnené o svetelný zdroj, aby netienili a zútulnili priestor. 

foto: ahrend, gotessons

Čo pre vás môžeme urobiť?

Dajte nám vedieť